Kosolan talo Lapualla yhdistää historian moderniin tekniikkaan

Yli 200 vuotta vanha Kosolan talo tunnetaan rikkaasta historiastaan esimerkiksi puukkojunkkarikaudella 1800-luvulla sekä Lapuan liikkeen tukikohtana 1929–1932.  Nykyinen omistaja Jari Vesanen osti talon vuonna 2019 ja on saanut valmiiksi jo koko alakerran perusteellisen restauroinnin. Nykyään talo toimii historian ja rakennusperinnön esittelykohteena, kahvila-ravintolana sekä vuokrattavana kokous- ja juhlatilana.

S Median ja Kosolan talon yhteinen tarina alkoi vuonna 2023, kun Kosolan talossa havahduttiin tarpeeseen esitellä talon historiaa modernien välineiden avulla erilaisissa tilaisuuksissa. Tällä hetkellä Kosolan taloon on toteutettu monikäyttöinen esitystekniikan kokonaisuus, joka koostuu kahdesta pienemmästä diginäytöstä sekä isosta esitysnäytöstä ja se palvelee yhteensä noin 60:tä henkilöä. Kaikki kolme näyttöä on synkronoitu yhteen, joten esittäminen onnistuu kaikilla yhtäaikaisesti sekä saumattomasti.

Projekti tuli toteuttaa tarkasti historiaa kunnioittaen, minkä vuoksi tekniikkaan kohdistui erikoisvaatimuksia. Seinälle kiinnitettävien näyttöjen tuli sopia perinnesisustukseen ja siksi näyttöihin valittiin tauluja muistuttavat kehykset ja pääosa johdotuksista piilotettiin talon rakenteisiin. Esitettävän sisällön suhteen järjestelmän tuli sallia useita lähteitä ja kohteita siten, että jokaiselle näytölle voitiin vapaasti valita lähde kulloisenkin tilanteen mukaan. Tässä käytimme “Blustream AV over IP”-menetelmää. Talon kunnostus jatkuu osittain edelleen ja tekniikka on suunniteltu laajennettavaksi ja joustavaksi myös sitä mukaa, kun tiloja avataan lisää.

Kosolan talon viestintä- ja myyntipäällikkö Heli Karhumäki kertoo talonväen olleen erittäin tyytyväinen yhteistyöhön S Median kanssa: ”Alusta saakka on syntynyt luottamus siihen, että meille suunnitellaan ja toimitetaan sujuva kokonaisuus. Apu on ollut myös aina lähellä!”

Katso tarkemmin videolta, miten toteuttamamme projekti eteni yhdessä asiakkaan kanssa ja miltä se näyttää livenä tässä legendaarisessa pohjalaistalossa!

Scroll to Top